De la vatră la EcoZoom VERDE

Postat de Adrian Popa pe

Ce este vatra?


Dacă vezi cuvântul vatră, unde te duce gândul? Pe noi ne poartă înapoi în copilărie, la momentele petrecute la bunici, la serile de iarnă petrecute după cuptor, la cozonacii de paște sau la turtele și feliile de cartofi făcute pe plită. Pentru noi vatra reprezintă un spațiu familiar, un spațiu în care te simți protejat și iubit, un safe space. De altfel nu numai pentru noi, ci și pentru restul omenirii vatra avea aceeași însemnătate până nu demult. Până nu demult vatra însemna acasă, însă situația s-a schimbat în momentul în care am înlocuit focul pe lemne cu gazul metan.


Cu ce am înlocuit vatra?


Cred că nu este greu să-ți imaginezi de ce nu avem amintiri similare cu vatra și cu caloriferele sau cu aragazul de exemplu. În primul rând calorifere nu sunt un element central al casei precum era vatră, se află undeva ascunse după draperii și nu le dăm  atenție pentru ca nu avem nevoie să interacționăm cu ele. Înafară de o aerisire pe care o facem înainte de orice sezon rece, învârtim doar un buton sau reglăm un termostat și caloriferele își fac treaba, discret ele încălzesc habitatul în care ne aflăm și considerăm prezența lor o normalitate. Dimpotrivă, absența lor ne-ar putea crea anumite anxietăți, dacă ai fost vreodată iarna într-o țară din sudul Europei, știi despre ce vorbesc. Dacă vorbim despre o vatră, tot acest proces al încălzirii casei, reprezintă un întreg ritual. De la adunatul lemnelor din timp și depozitarea acestora în condiții prielnice, până la crăparea lor și aprinderea focului, vorbim despre un întreg ritual ce necesita atenție și dedicare, iar rezultatul nu este altfel decât unul spectaculos. Focul arde mocnit în vatră, este căldură, se poate face  mâncare și toată lumea se strânge în jurul vatrei, este o comunitate.


Dacă vorbim despre comparație între aragaz și vatră, iarăși aragazul nu este un element central al casei precum vatra, acesta stă undeva rătăcit în bucătărie iar tot acest proces al gătitului nu mai este unul participativ ci se rezumă doar în atribuțiile a unui sau doi membri ai familiei. În același timp nu mai asistăm la acest spectacol al gătitului, de multe ori mâncăm în altă cameră decât bucătăria sau mâncăm ce apucăm pe fugă fără a mai fi conștienți de întregul proces din spate, fără a mai participa sau pur si simplu asista la acesta. Devenim simplii consumatori fără a mai fi o comunitate.


Ce legătură este între EcoZoom și vatra?


EcoZoom vine în încercarea, nu de a înlocui vatra ci de a o adapta la realitatea din zilele noastre, la nevoile, problemele și a stilului nostru de viață grăbit. Pe lângă similaritățile evidente, la fel ca într-o vatră, într-o sobă rachetă EcoZoom VERDE faci focul și vezi rezultatul în fața ochilor tăi, EcoZoom VERDE se vrea a fi un element central al unei comunități. Ieși la pădure, pe plajă sau folosește un EcoZoom verde chiar în curtea casei tale și vei observa la ce mă refer. Gătește absolut ce vrei tu pe ea și vei observa că atât tu cât și familia ta sau grupul tău de prieten vă veți putea aduna în jurul ei deoarece aceasta nu vă va umple de fum și nu se va încălzi pe pereții laterali pentru a reduce riscul de accidente sau incendiu. Însă, nu este obligatoriu să  gătești pe ea, fă doar un foc și bucură-te de spectacol. La final, îți putem recomanda să încerci să experimentezi niște rășini aromatice, va duce spectacolul despre care îți vorbeam mai devreme la cu totul alt nivel. 

Vrei  îți construiești propria sobă rachetă pentru gătitGăsești aici zece reguli simplecare îți vor face viață mult mai ușoară.

EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.

1 comentariu


  • Nr de tel se poate?

    Husca Gabriel pe

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare