Despre Centrul de Cercetare Aprovecho

Postat de Adrian Popa pe

Deși uni ar asemăna-o cu o „găleată cu găuri” soba rachetă EcoZoom VERDE este rezultatul a multor ani de cercetare, dezvoltare și testare. Vă invităm să aruncați o privire asupra laboratorul în care a fost creată prima sobă rachetă:

Ce este Centrul de Cercetare Aprovecho?

Domenii de acțiune ale Centrului de Cercetare Aprovecho

Cercetarea și dezvoltarea sobelor de gătit cu biomasă

Echipamente de măsurare a emisiilor

Testare și evaluare

Recunoaștere internațională

Soba rachetă EcoZoom VERDE

 

Ce este centrul de cercetare aprovecho?

 

Aprovecho este numele a 2 organizații non-profit din Cottage Grove, Oregon, USA. Prima dintre ele, Centrul Educațional Aprovecho pentru Sustenabilitate este o organizație non-profit a cărei domeniu de activitate este traiul sustenabil, incluzând permacultura și sursele regenerabile de energie. Cea de-a doua organizație, Centrul de Cercetare Aprovecho, dezvoltă sobe eficiente pentru țările în curs de dezvoltare.


Din anul 1976, Centrul de Cercetare Aprovecho se ocupă cu designul sobelor de gătit destinate țărilor în curs de dezvoltare. La începutul anilor 1980, Ianto Evans și directorul tehnic al Centrului de Cercetare Aprovecho dezvoltă prima sobă rachetă. Mai multe variații ale primei sobe rachetă au fost inventate de-a lungul timpului, de cele mai multe ori designul fiind adaptat pentru specificul țării în care urmau să fie utilizate.


Pentru mai bine de 30 de ani, inginerii Centrului de Cercetare Aprovecho au dezvoltat și implementat tehnologii de arzătoare eficiente pe biomasă și tehnologii de încălzire în peste 60 de țări în întreaga lume. Tocmai de la înființare, Centrul de cercetare Aprovecho este liderul mondial în dezvoltarea și îmbunătățirea sobelor pentru gătit. Mai mult decât atât, toate descoperirile acestora sunt accesibile publicului larg în mod gratuit.

Ce face Centrul de Cercetare Aprovecho?

Centrul de Cercetare Aprovecho abordează dezvoltarea sobelor de gătit cu biomasă dintr-o perspectivă holistică și au ingineri ce lucrează în următoarele domenii:

  • Cercetarea și dezvoltarea sobelor de gătit cu biomasă
  • Echipamente de măsurare a emisiilor
  • Testare și evaluare

Cercetarea și dezvoltarea sobelor de gătit cu biomasă

 

Echipa Centrului de Cercetare Aprovecho este specializată în îmbunătățirea performanțelor sobelor. Peste 100 de proiecte de sobe din întreaga lume sunt realizate cu ajutorul planurilor Dr.Winiarski (directorul tehnic al Centrului de Cercetare Aprovecho) care a inventat soba rachetă în 1982. Emisiile și consumul de combustibil al unei sobe pot fi reduse considerabil într-un termen de 4 săptămâni. Centrul de Cercetare Aprovecho oferă soluții de design și fabricarea sobelor, fiind siguri că produsul final este unul eficient și îndeplinește cerințele beneficiarului.

Echipamente de măsurare a emisiilorÎn 2003, Centrul de Cercetare Aprovecho a început să caute soluții pentru a dezvolta și fabrica sobe cu adevărat curate. Pentru a crea sobe cu ardere curată, este nevoie de echipament care să măsoare cantitatea de fum și monoxid de carbon. Primele instrumente de măsură a emisiilor în laborator erau sofisticate, scumpe și nu funționau mereu. Mulți ingineri și cercetători ai Centrului de Cercetare Aprovecho au petrecut ani întregi pentru a îmbunătăți echipamentul de măsurare, făcându-l mai precis, mai ieftin, durabil și ușor de folosit. Fără sistemul de monitorizare a emisiilor în laborator, cercetătorii nu ar fi ajuns la concluzii concrete deoarece monoxidul de carbon este invizibil iar cantitățile mici de fum nu pot fi apreciate vizual. Acum cercetători din întreaga lume pot îmbunătăți sobe prin prototipare cu ajutorul echipamentelor de măsură Aprovecho.


Pe lângă sistemul de monitorizare a emisiilor în laborator, echipa Aprovecho au inventat și un sistem portabil de monitorizare a emisiilor, destinat deplasărilor pe teren și un sistem de măsurare a poluării din spațiile închise pentru a se măsura factorul de risc la care sunt supuși utilizatorii sobelor.

Testare și Evaluare

Centrul de Cercetare Aprovecho este specializat în testarea sobelor de gătit pe biomasă. Inginerii Aprovecho testează sobe pentru a înțelege cum funcționează, pentru a le compara cu alte sobe și pentru a le îmbunătăți performanțele. Testul fierberii apei (WBT) și cele 9 valori din sistemele ISO/IWA oferă managerului de proiect o imagine holistică asupra emisiilor, consumului de combustibil și a siguranței sobei.


Alte teste precum, testul gătitului controlat (CTT), sunt menite să vadă dacă soba aleasă este potrivită pentru regiunea geografică unde va funcționa, dacă prețul de vânzare este accesibil populației și dacă soba aleasă are nevoie de alte accesorii.Recunoaștere internațională


În 2006, Centrul de Cercetare Aprovecho câștigă Ashden Award pentru contribuția sa la „Programme for Biomass Energy Conservation in Southern Africa (ProBEC)”. Aprovecho câștigă același premiu în 2009 pentru colaborarea cu Shengzhou Stove Manufacturer pentru producerea în masă de sobe cu ardere curată. 

Soba rachetă EcoZoom VERDE

Da, soba rachetă EcoZoom VERDE este mai mult decât o „găleată cu găuri”, aceasta este construită după designul Centrului de Cercetare Aprovecho, a trecut de toate etapele de testare pentru a ajunge la tine sub forma celui mai eficient arzător pe biomasă de pe piața românească. 


Soba rachetă EcoZoom VERDE are un consum redus de combustibil, poate arde orice tip de biomasă, arde complet masa lemnoasă și degajă cu 80% mai puțin fum. Toate acestea vin sub forma unei construcții robuste care este prevăzută cu izolație profesională, dar și portabilă în același timp.


Cu dimensiuni de 30x30x30 cm și cu mânere de metal cu grip de lemn, soba rachetă EcoZoom VERDE poate fi transportată oriunde vrei să te bucuri de experiența unui foc pe lemne. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată

 

10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM


Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos 


Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE


Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri


13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI


Pentru mai multe tehnici de foc deschis pe lemne, îți recomandăm articolul de mai jos


Soba rachetă EcoZoom VERDE și alte tipuri de foc în natură


EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.

0 comentarii

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare