Suntem deja în luna februarie, și nu mai este mult până la curățenia de primăvară. Te invităm să descoperi în articolul de mai jos cum poți valorifica deșeurile vegetale în loc să le dai foc ca să scapi de ele:
Ce spune legea?
Arderi de vegetație în România
Peleți/Brichete
Soba rachetă EcoZoom VERDE
Ce spune legea?
De cele mai multe ori când avem de consultat o lege, avem impresia că este greu de citit și cu atât mai greu de înțeles. Pentru a facilita acest proces, în paragraful de mai jos vom prezenta prevederi ale legii 211/2011 ce privește regimul deșeurilor și completarea acesteia prin ordonanță de urgență nr 74 din 2018.
Legea 211/2011 stabilește măsurile necesare pentru protecția mediului și a sănătății populației prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse generate de gestionarea deșeurilor. Conform acestei legi, în articolul 2, litera f, paiele și alte materii naturale nepericuloase folosite în agricultură, în exploatarea forestieră sau pentru producerea de energie din biomasă, prin procese sau metode care nu dăunează mediului și nu pun în pericol sănătatea populației, sunt excluse din domeniul de aplicare a legii.
Pe scurt, cea mai mare parte a biomasei rezultate din activități agricole sau forestiere, nu intră sub incidența legii atâta timp cât procesele de exploatare ale acestora nu dăunează în vreun fel mediului înconjurător sau sănătății publice. De exemplu, dacă decizi să dai foc la terenul agricol pe care anul trecut ai cultivat grâu pentru a-l pregăti pentru noul sezon, chiar dacă paiele nu intră sub incidența legii 211/2011, procesul prin care ai decis să elimini deșeurile afectează atât mediul cât și sănătatea publică prin arderea necontrolată, ineficientă, care elimină cantități mari de Co2 și alte gaze periculoase. În schimb, dacă decizi să arzi paiele controlat, să le faci peleți, să le compostezi sau să le transformi în biogaz, atât deșeul, cât și procesul de prelucrare nu intră sub incidența legii.
Conform Organizației Mondiale a sănătății, peste 400.000 de oameni mor prematur în U.E din cauza poluării aerului. Unul din 5 decese din România este pus pe seama factorilor de mediu. Pentru o imagine de ansamblu, la polul opus în Danemarca și Suedia doar 1 din 10 decese este pus pe seama factorilor de mediu.
Arderi de vegetație în România
Pentru că am adus mai devreme vorba despre curățarea unui teren agricol prin incendiere, ar trebui și aici să mai adăugăm niște prevederi legale. Conform hotărârii de guvern 537/2007 arderea miriștilor fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți și fără obținerea permisului de lucru cu foc, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 ron.
Mai mult decât atât, incendierea terenurilor agricole se supune mai multor reguli, precum condițiile atmosferice, arderea se desfășoară doar pe terenuri mai mici de 10 ha, arderea se desfășoară exclusiv pe timp de zi și în funcție de suprafața cu pricina, trebuie asigurate mijloace specifice de a opri incendiul.

După cum am menționat și într-un articol anterior, legea picnicului pe înțelesul tuturor, incendiile de pe domeniile agricole sunt principalul factor ce declanșează incendiile forestiere. Doar în anul 2017, peste 2150 de hectare de pădure au fost arse din cauza incendiilor propagate de pe terenurile agricole. Asta în condițiile în care anul 2017 a fost un an „liniștit” în ceea ce privește incendiile forestiere, suprafața arsă fiind mai mică decât jumătate din maximul istoric atins în 2012.
Peleți/Brichete
După cum am văzut mai sus, este destul de complicat și riscant să incendiezi un teren agricol pentru a-l curăța. Totuși incendierea acestuia cum te ajută? În cel mai bun caz, curăță terenul pentru următorul sezon fără a provoca un incendiu în vecinătatea ta. Totuși, cum ar fi ca aceste deșeuri vegetale să îți ofere și un beneficiu financiar? De exemplu, cum ar fi dacă te-ar scuti de factura la încălzire pe timpul sezonului rece?
Variantele de prelucrare a deșeurilor vegetale sunt diverse, poți să le transformi în peleți sau brichete pentru a le folosi drept combustibil pentru iarnă, poți să le transformi în biogaz sau să le compostezi pentru a reduce investițiile pentru o nouă producție agricolă. Nu uita că până și ce considerăm deșeuri din agricultură, sunt tot o formă de biomasă și poate fi valorificată. Chiar vrei să mai dai foc la bani?
După cum am menționat și într-un articol anterior, despre lemn, evitați să ardeți resturi de lemn din construcții. Acestea pot fi tratate cu diverse substanțe ce prin ardere pot degaja un fum dăunător atât pentru sănătate, cât și pentru mediul înconjurător.
Soba rachetă EcoZoom VERDE
Dacă pentru încălzirea pe toată iarna ar trebui să fii un adevărat fermier sau să deții terenuri agricole de mari dimensiuni, pentru soba rachetă EcoZoom VERDE nu ai nevoie de o întreagă livadă pentru a găti la ea. După ce ai curățat copacii de prin jurul casei, gardul verde și arbuștii, resturile de lemn îți vor fi de ajuns să gătești la ea pentru mult timp. Mai mult decât atât, soba rachetă EcoZoom VERDE este prevăzută cu cameră de ardere și nu poate fi considerată drept foc deschis de lege, deci poți face focul oriunde într-un spațiu deschis și departe de orice produs inflamabil.
Soba rachetă EcoZoom VERDE are un consum redus de combustibil, poate arde orice tip de biomasă, arde complet masa lemnoasă și degajă cu 80% mai puțin fum. Toate acestea vin sub forma unei construcții robuste care este prevăzută cu izolație profesională, dar și portabilă în același timp.
Cu dimensiuni de 30x30x30 cm și cu mânere de metal cu grip de lemn, soba rachetă EcoZoom VERDE poate fi transportată oriunde vrei să te bucuri de experiența unui foc pe lemne. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată
10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM
Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos
Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE
Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri
13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI
Pentru mai multe tehnici de foc deschis pe lemne, îți recomandăm articolul de mai jos
Soba rachetă EcoZoom VERDE și alte tipuri de foc în natură
EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.