Despre cum să gătești într-un mod prietenos cu mediul cu produsele EcoZoom

Postat de Adrian Popa pe

Ard păduri peste tot în lume, pompierii români s-au dus în Grecia, dar nu la plajă,  iar noi gătim de zor la SobaVerde. Ce au în comun toate astea? Te invit să afli în articolul de mai jos

De ce avem incendii de vegetație?

De ce schimbările climatice sunt de vină?

De ce este nevoie de solidaritate în aceste momente?

Cum poți fi și tu solidar cu această cauză?

De ce produsele EcoZoom?

De ce avem incendii de vegetație?

sursă foto aici

Incendiile forestiere sunt o istorie veche, nu sunt de ieri de azi, dar în ultimii ani au ajuns să devină o normalitate. Într-un articol precedent, am precizat faptul că principalul factor în România care conduce la incendiile forestiere sunt incendiile agricole și nu după cum s-ar crede focul făcut de turiști pentru a găti.

Ei bine, în cazul României vorbim despre un caz destul de norocos. Datorită poziției sale geografice, dar și concentrarea domeniului forestier în spațiul montan, România nu a cunoscut până acum mari incendii provocate de încălzirea globală. În schimb, dacă este să vorbim despre țările din sudul Europei, Australia sau chiar Siberia, efectele încălzirii globale au contribuit la extinderea incendiilor ce au mistuit largi suprafețe forestiere. Mai grav decât atât, incendiile forestiere s-au extins și peste așezările umane ce au condus atât la daune materiale, cât și pierderi de vieți omenești.

De ce schimbările climatice sunt de vină?

 

Dacă citești acest articol, și ai chiar și 20 de ani, nu iți este greu să realizezi că anotimpurile din prezent sunt destul de diferite față de cele din trecut. Anotimpurile de tranziție nu prea mai există, avem ierni destul de blânde și veri caniculare. Mai mult decât atât, schimbările climatice se resimt în România și prin redistribuția cantităților de precipitații (plouă foarte mult în 2 luni și avem luni întregi fără ploaie) și prin deșertificarea din sudul țării.

Aceasta lipsă de precipitații combinată cu temperaturi caniculare, duc la o secetă accentuată ce favorizează apariția și extinderea incendiilor de vegetație. Astfel pot apărea incendii chiar și de la un chiștoc de țigară aruncat greșit, care în situații normale ar trebui sa fie inofensiv, dar în acest caz poate avea rezultate devastatoare.

Dacă este să ne uităm la cauzele schimbărilor climatice, există foarte multe teorii. Noi tindem să ne aplecăm asupra impactului uman care a dus la schimbarea climei. Mai mult decât nu suntem de acord cu perspectiva în care cetățeanul este învinovățit de schimbările climatice. Nu, mașina ta veche nu poluează mai mult decât o mașină electrică, nici centrala ta de apartament nu poluează mai mult decât o fabrică de sticle de plastic pe care nici măcar nu le vrei și Nu, nu ești tu vinovat de comportamentul consumerist care ți-a fost inoculat încă de la o vârstă fragedă.

Acum că am decis că nu o să dăm vina pe tine, putem aprecia că pe lângă cauzele de mai sus, defrișările în masă, agricultura intensivă, risipa de orice fel și nu în ultimul rând consumul excesiv și inutil de orice sunt principalele cauze ale încălzirii globale.

De ce este nevoie de solidaritate în aceste momente?

Nu putem să ignorăm aceste incendii devastatoare care se întâmplă mai ales în spațiul comunitar. Astfel salutăm acțiunile pompierilor europeni din Grecia, în special a celor Români și Moldoveni, sperând că acest articol poate ajunge și sub ochii lor.

Chiar dacă aceste incendii nu sunt in România, dispariția peste noapte a unor domenii forestiere vaste se poate traduce printr-o cantitate crescută de Co2 și implicit o creștere a temperaturilor care va fi resimțită și în România mai devreme sau mai târziu, fie că incendiile se întâmplă în Grecia, Siberia sau Australia.

Un lucru care ar trebui înțeles este că împărțim aceeași atmosferă și un val puternic de poluare dintr-un punct de pe mapamond, va afecta în cele din urmă întreaga populație a planetei.

Cum poți să fii solidar cu această cauză?

Nu îți recomandăm să încerci să stingi un incendiu de proporții singur, te rugăm cu căldură să anunți autoritățile în acest caz.

Pe de altă parte, dacă vrei să lupți împotriva incendiilor de vegetație fără să fii pompieri, poți să fii atent la reducerea impactului tău asupra mediului înconjurător. Nu, asta nu înseamnă să scoți din buzunar o sumă mare de bani pe produse eco/bio, să îți cumperi o mașină electrică sau ca de acum încolo să folosești doar bicicletă ca mijloc de transport.

Ca să reduci impactul tău asupra planetei trebuie să iei în calcul niște obiceiuri cu care te-ai putea obișnui ușor și care ti-ar îmbunătăți calitatea vieții și nu să te simți vinovat față de un fenomen față de care nu ești responsabil.

Cum ar fi să folosești mașina doar când ai nevoie de ea, când mergi la cumpărături sau când chiar ai nevoie să cari bunuri sau persoane după tine  și în rest să încerci transportul în comun ? Cum ar fi să nu mergi la supermarket să faci foarte multe cumpărături dintre care o mare parte ar ajunge la gunoi și să alegi în schimb un magazin mic din apropierea ta de unde să cumperi mai puțin și mai des și mereu să ai produse proaspete?

Cum ar fi ca atunci când vremea îți permite să gătești afară într-o ambianță plăcută alături de cei dragi și cu un impact redus asupra mediului?

Dacă ultima dintre idei îți surâde sau îți pare cel puțin interesantă, aici venim noi în ajutorul tău!

De ce produsele EcoZoom?

 

Gătitul nu a însemnat întotdeauna aragaz sau plite cu inducție, iar acestea nu sunt nici pe departe cele mai eficiente metode de gătit cu cel mai mic impact asupra mediului. Este adevărat că dacă vorbim despre România, vorbim despre o țară în care avem gaz metan și electricitate la preturi accesibile, dar nu știm cât va mai fi valabilă această realitate.

Fie că vorbim despre modul în care este produsă electricitatea în momentul de față dau gaz metan, ori GPL, vorbim despre combustibili fosili neregenerabili cu un impact negativ crescut asupra mediului înconjurător. Dacă este să vorbim despre lemn, vorbim despre o resursă naturală regenerabilă. Știm, în condițiile în care în România se taie lemn la greu, nu prea putem să vedem parte a de a se regenera, dar dacă este să vorbim despre o pădure exploatată rezonabil, vom observa cu adevărat regenerarea.

Mai mult decât faptul că produsele EcoZoom folosesc un combustibil prietenos cu mediul, acestea scot tot potențialul caloric din acestea. Presupunem ca ai făcut cel puțin odată un foc de grătar, deci știi despre ce cantitate de lemne este necesară să faci un gulaș/ o tava de mici. Cum ar fi dacă ti-am zice  ca ai nevoie doar de 20% din acea cantitate de lemne?

Întreaga gamă EcoZoom îmbunătățește procesul de ardere prin izolarea termică a camerei de foc pentru a crește temperatura flăcării și pentru a forța arderea completă a combustibilului și implicit să reducă noxele emise. Mai mult decât atât, cu ajutorul Jet FlameSoba Verde devine și mai eficientă decât înainte. Pompând forțat aer în camera de ardere, obținem același efect Turbo ca la o mașină, mai multă putere, mai puțin combustibil ars. Nu în ultimul rând, cu ajutorul recuperatorului de căldură Pot Skirt , toată căldura va fi direcționată spre vasul pe care gătești și vei avea eficiență maximă în ardere.

Ce mai aștepți? Ia-ți un kit de gătit în aer liber EcoZoom ca să te bucuri de experiența gătitului într-un cadru prietenos și o ambianță plăcută alături de cei dragi.

Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează Soba Verde, vă invităm să consultați articolul de mai jos 

Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE

Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri

13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI

EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine

0 comentarii

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare