Despre Gaz

Postat de Adrian Popa pe

 Pornind de la articolul anterior referitor la realitatea economică din R.Moldova, am decis să acordăm atenție fiecărui combustibil „convențional”  pentru gătit atenția cuvenită.  Vă invităm să parcurgeți următoarele tematici în articolul de mai jos:

 

Gaz ? Ce fel de gaz ?

Aragaz

GPL auto vs GPL aragaz

Gazul în Europa

Dezavantajele gazului 

Avantajul gazului metan

Soba rachetă EcoZoom VERDE, aragaz pe lemne


Gaz? Ce fel de gaz?

 Chiar dacă vorbim despre metan, propan, butan sau gpl, avem tendința de a le numi generic pe toate ca drept fiind gaz. Este adevărat că toate sunt gaze, dar gazul este o stare de agregare, este ca și cum am denumi generic orice lichid, de la apă la benzină sau de la alcool la sirop de arțar, lichid. Dacă stai la oraș sau ești racordat la rețeaua de distribuție a gazului, cel mai probabil când gătești arzi gaz metan. Dacă nu ești racordat la rețeaua de distribuție și odată la 2 săptămâni trebuie să mergi să „schimbi butelia”, cel mai probabil arzi butan, propan sau un amestec dintre cele 2.  

 Aragaz

 Vom observa că termenul de aragaz, vine dintr-o denumire comercială ca în cazul cuvintelor adidași, xerox, joben etc. Pe scurt, vorbim despre o denumire comercială, o marcă ce de obicei monopolizează (pe scurtă sau lungă durată) piața unor anumite bunuri sau servicii. În cazul aragazului ar fi 2 ipoteze, cuvântul fie provine de la inițialele Asociației Româno-americane de distribuire a gazului (A.R.A Gaz). fie de la compania Astra Română (A.R Gaz).

Pentru mai multe detalii referitoare la originea cuvântului aragaz, vă invităm să consultați articolul de mai jos 

 Soba rachetă EcoZoom VERDE, vatră portabilă sau aragaz pe lemne?

GPL auto vs GPL aragaz

 Deși am fi tentați să credem că avem același gaz atât în rețeaua de distribuție a gazului, cât și în buteliile folosite în lipsa acesteia, ei bine vorbim despre 2 tipuri diferite de gaz. Dacă în cazul metanului vorbim despre un gaz natural care este preluat din zăcămintele subterane și îmbogățit cu sulf pentru a fi detectat în cazul scurgerilor, în cazul gazului de butelie vorbim despre un gaz derivat din petrol și care se găsește sub formă lichidă în buteliile pe care le cumpărăm.

 

Dacă folosiți butelii de gaz pentru aragazul dvs, vă recomandăm să NU încărcați buteliile destinate uzului casnic în stațiile pentru GPL auto. Pe lângă faptul că e ilegal, acest fapt poate duce la accidente destul de grave. Butelia GPL aragaz este proiectată pentru o presiune de 10 bari iar presiunea de lucru a GPL auto este de 15 bari, această diferență poate duce la deformarea buteliei sau în cel mai rău caz la explozia acesteia. În același timp, încărcarea buteliilor de aragaz este realizată în stații special amenajate, unde fiecare butelie în parte este atent examinată pentru a fi repusă în circulație, lucru pe care nu îl poate face un simplu consumator fără cunoștințe tehnice în domeniu.

 

Gazul în Europa


Conform Eurostat, țara din care UE importă cel mai mult petrol neprelucrat, cărbune și gaz este Federația Rusă. Este adevărat că vorbim despre un consum la nivelul întregii UE și putem să vorbim despre rată de dependență energetică diferită în funcție de țară. La acest capitol, România stă destul de bine, în anul 2018 mai bine de 75% din necesitatea energetică era produsă în țară, fapt ce duce la un preț destul de accesibil la gazul metan. Țări precum Italia, Grecia sau Spania, stau la polul opus, cu o dependență energetică de aproape 80%, fapt ce se traduce prin prețuri mari pentru încălzire, lipsa infrastructurii de transport gaze sau metode alternative de încălzire.

Dezavantajele gazului

Fie că vorbim despre butelii de diverse mărimi, de la primus până la buteliile clasice de aragaz, sau de gazul metan din rețeaua de distribuție, gazul prezintă destul de multe dezavantaje. În primul rând, fie că vorbim despre GPL sau Gaz Metan, vorbim despre un combustibil cu condiții de transport și exploatare destul de speciale, iar neatenția la acest aspect poate provoca o explozie de mai mici sau mai mari dimensiuni. Tot în cazul ambelor tipuri de gaz, vorbim despre combustibili fosili, neregenerabili și a căror cea mai mare parte vine din export. În momentul de față, România stă destul de bine referitor la raportul dintre salarii și prețul gazelor naturale. Totuși există locuri în care acest raport nu este neapărat favorabil cetățenilor, pentru mai multe detalii, vezi articolul  Despre lemn, cărbune, gaz și Republica Moldova.


Avantajul gazului metan


Deși prezintă mai multe dezavantaje, nu putem să nu menționăm faptul că gazul metan este combustibilul fosil cu cea mai mică emisie de Co2. Conform tratatului de la Paris din 2015, pentru a evita o catastrofă climatică, putem arde doar 80% din rezervele actuale de gaz metan, procent mult mai mare față de petrol și de 4 ori mai mare față de cărbune.Soba rachetă EcoZoom VERDE, aragaz pe lemne


Dacă gazul este un combustibil pretențios, ei bine soba rachetă EcoZoom VERDE nu este pretențioasă când vine vorba despre combustibil. Soba rachetă EcoZoom VERDE arde orice tip de biomasă, în cel mai eficient mod cu putință și direcționează căldura direct pe fundul vasului pe care ai ales să gătești pentru a obține rezultatul dorit în cel mai scurt timp.  


Soba rachetă EcoZoom VERDE are un consum redus de combustibil, poate arde orice tip de biomasă, arde complet masa lemnoasă și degajă cu 80% mai puțin fum. Toate acestea vin sub forma unei construcții robuste care este prevăzută cu izolație profesională, dar și portabilă în același timp.


Cu dimensiuni de 30x30x30 cm și cu mânere de metal cu grip de lemn, soba rachetă EcoZoom VERDE poate fi transportată oriunde vrei să te bucuri de experiența unui foc pe lemne. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată

 

10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM


Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos 


Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE


Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri.


13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI


Pentru mai multe tehnici de foc deschis pe lemne, îți recomandăm articolul de mai jos


Soba rachetă EcoZoom VERDE și alte tipuri de foc în natură


EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.

0 comentarii

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare