Sezonul de ieșit la iarbă verde este departe dar nu putem să nu ne gândim la momentele petrecute în natură în jurul focului. Pentru că soba rachetă EcoZoom VERDE este destinată activităților outdoor și pentru că legislația românească nu este chiar așa de ușor de înțeles, am decis să discutăm despre următoarele subiecte în acest articol:
Unde pot să fac focul?
Ce fac după ce am aprins focul?
Reguli care trebuie urmate
Unde pot să fac focul cu soba rachetă EcoZoom VERDE?
Legislația românească privind făcutul focului în natură nu este neapărat cea mai clară sau cea mai ușor de înțeles, din acest motiv am decis să aruncăm o privire mai profundă asupra ei și iată la ce concluzii am ajuns:
Conform legii picnicului, se poate face focul în orice spațiu amenajat activităților de picnic cu excepția celor din parcurile și pădurile intravilane. Deci, dacă vrei să ieși în weekend din oraș într-un colț de pădure unde este amenajat spațiul de picnic, poți face fără griji focul, lucru pe care nu ai putea să-l faci în parcul central din orașul tău de exemplu. Am spus mai devreme că poți face focul fără griji, asta înseamnă că poți să îl aprinzi fără grija unei amenzi, dar asta nu te scutește de responsabilitatea ta față de focul pe care l-ai aprins.
Legea picnicului are ca scop reducerea sau eliminarea amprentei negative pe care o au activitățile recreative asupra naturii, deci trebuie să urmărești următoarele reguli dacă vrei să faci focul.
Înainte de a alege locul precis unde vrei să faci focul, asigură-te că este la o distanță rezonabilă de orice material combustibil. Noi îți recomandăm un minim de 10 metri distanță de vreun copac, dacă vorbim despre un foc deschis. Prin foc deschis se înțelege acel foc care nu este făcut într-o cameră de ardere, un foc de tabără sau un grătar sunt focuri deschise.
Pentru mai multe tehnici de foc deschis pe lemne, îți recomandăm articolul de mai jos
Soba rachetă EcoZoom VERDE și alte tipuri de foc în natură
Ce fac după ce am aprins focul?
După ce ai ales locul în care faci focul și l-ai aprins, urmărește-l. Poate fi relaxant, liniștitor, terapeutic dar mai mult decât atât este necesar. Dacă ți-ai luat distanța necesară față de orice material combustibil nu prea ar trebui să îți faci griji, dar este bine să îl urmărești pentru a reduce orice risc de incendiu. Referitor la incendiu, dacă vrei să folosești un foc deschis, îți recomandăm să delimitezi marginile focului cu pietre sau prin săparea unei mici gropi. Astfel, reduci riscul de a aprinde vegetația din jurul focului și poți reduce riscul de accidente.
Fie că ai gătit sau doar te-ai bucurat de prezența focului, când vine momentul de plecare, NU lăsa focul aprins. Dacă ai apă în surplus îți recomandăm să o torni pe foc, dacă nu dispui de această cantitate de apă, îți recomandăm să stai lângă foc până ești sigur că acesta nu se va mai putea aprinde
Reguli care trebuie urmate
Legea picnicului nu se limitează doar la aprinsul focului și reglementează mai multe acțiuni referitoare la desfășurarea picnicului. Printre care:
- aruncarea deșeurilor în locuri special amenajate. Dacă te-ai bucurat de duminica ta petrecută în natură, lasă spațiul așa cum l-ai găsit înainte să ajungi acolo. Din experiența noastră, nu vei găsi coșuri de gunoi chiar și în spațiile amenajate pentru picnic, de aceea îți recomandăm să ai mereu după tine o rolă de saci menajeri. Astfel îți va fi mult mai ușor să faci curățenie și poți arunca gunoiul în drum spre casă la un tomberon special amenajat.
- vasele sau instrumentele de gătit nu se spală în natură și nici nu se aruncă apa pe jos sau în cursul apelor din apropierea locului de picnic. Dacă vorbim despre gătit, vorbim despre ulei sau orice fel de grăsime vegetală sau animală. Deversarea acestor tipuri de grăsimi poluează pânza freatică și rețeaua hidrografică. Îți recomandăm să iei cu tine vasele cu care ai gătit și să le speli acasă. Va fi mult mai confortabil să speli vase în bucătăria ta decât să stai ghemuit lângă un curs de apă.
- este interzisă folosirea produselor de igienă personală la mai puțin de 30m de cursurile de apă. Acest subpunct poate părea aberant și greu de înțeles. Dacă folosești un deodorant la 25 de metri de un curs de apă, nu îți va spune nimeni nimic și nici ecosistemului nu o să îi provoci vreo daună. În schimb, dacă te vei spăla pe mâini într-un râu cu săpun, s-ar putea ca flora, fauna și multe microorganisme din acel râu să nu fie tare fericite.
- Este interzisă hrănirea animalelor sălbatice. Aici trebuie să înțelegem că animale sălbatice nu înseamnă animale fără stăpân, ci animale care fac parte din fauna sălbatică. Adică nu ar fi neapărat o problemă dacă ai hrăni un câine fără stăpân dar s-ar putea să fie o problemă să hrănești un urs. Pe lângă pericolul direct, un urs, dacă nu e de pluș, în general este periculos, intervine și un dezechilibru natural. Dacă animalele sălbatice se vor obișnui cu hrana primită regulat de la cei ce fac picnic, acest fapt va reduce sau chiar elimina nevoia acestora de a vâna. Acest lucru se traduce prin înmulțirea necontrolată a speciilor ce de obicei sunt vânate și punerea în pericol a speciilor care vânează.
- este interzisă postarea de semne sau mesaje. Natura și vopseaua chimică nu sunt neapărat cei mai buni prieteni, așa că îți recomandăm să păstrezi vopseaua pentru betoanele urbane. În același timp, ai putea induce în eroare drumeți care caută semnele unui traseu turistic de exemplu. Mai mult decât atât, sigur ești destul de creativ să îi arăți dragostea persoanei iubite fără să vă marcați cu un briceag pe scoarța unui copac. Nu în ultimul rând, dacă vrei ca ceilalți să știe că ai fost acolo, îți recomandăm cu drag să postezi o fotografie pe Facebook și nu să îți scrii numele pe undeva în spațiul de picnic.
- Este interzisă aruncarea de țigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse decât în locurile special amenajate. Când ai văzut ultima dată scrumiere în spațiile de agrement? Nici noi, așa că îți recomandăm să le stingi cu atenție și să le arunci fie în coșul de gunoi improvizat fie în cel amenajat prealabil. Dacă ești fumător îți putem recomanda o scrumieră portabilă în care să strângi mucurile de țigară până la primul coș de gunoi. Acestea pot fi cumpărate sau improvizate.
- Păstrarea liniștii pentru a nu deranja comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori. Ok, mergi la picnic, nu vei fi în sala de clasă, nu te va opri nimeni să vorbești sau să asculți muzică. Referitor la comunitățile locale, când ai văzut ultima dată un spațiu de picnic lângă un sat sau chiar lângă un spațiu rezidențial? Atâta timp cât nu vei veni cu niște boxe de festival pe care o să le dai la maxim, nu credem că îți va spune nimeni nimic.
- Parcarea autovehiculelor doar în zonele special amenajate în acest scop. Dacă aveți norocul/ghinionul ca zona de picnic pe care o alegeți să aibă parcare, vă recomandăm să vă lăsați mașina acolo. Pe lângă faptul că protejează spațiul verde, ați încercat vreodată să conduceți pe iarbă udă? Nu e plăcut și dacă se întâmplă să vă prindă o ploaie imprevizibilă de vară, s-ar putea să rămâneți blocat o perioadă bună de timp în locul în care ați decis să faceți picnicul.
Legea picnicului 54/2012, cu toate prevederile poate fi găsită aici
Legea picnicului, după cum am spus mai sus, este ambiguă și destul de restrictivă. Suntem de acord că au fost și vor exista incendii de vegetație în România pornite involuntar, sau voluntar, de către oameni mai mult sau mai puțin bine intenționați. Dar nu putem fi de acord ca prin permiterea aprinderii focului doar în spații special amenajate, spații prea puține sau inexistente în multe locuri, ar reduce acest număr de incendii.
Pentru a susține acest punct de vedere am atașat mai jos o statistică a numărului de incendii forestiere în România între anii 1986-2017
Și pentru a înțelege impactul incendiilor, am atașat și un grafic referitor la suprafața arsă (exprimată în ha)

Deci, putem înțelege contextul în care este aprobată legea picnicului, anul 2012 reprezintă maximul istoric al numărului de incendii și este anul în care este aprobată legea picnicului. În același timp putem vedea că această lege nu are efecte pe termen lung, nu putem observa o tendință descendentă a numărului de incendii.
Conform M.A.P cauzele producerii incendiilor forestiere din anul 2017 sunt:
- Necunoscute – 76 incendii pe 250 ha
- Neglijenţă - 371 incendii pe 2209,3 ha, din care:
o Rețele electrice – 2 incendii pe 7,7 ha
o Utilizarea armelor în poligoane – 1 incendiu pe 14 ha
o Autoaprindere – 3 incendii pe 36,1 ha
o Propagare din teren agricol – 288 incendii pe 1756 ha
o Arderea miriştilor – 70 incendii pe 389,5 ha
o Arderea gunoaielor – 1 incendiu pe 1,5 ha
o Ţigară – 6 incendii pe 4,5 ha
Cauza principală a incendiilor forestiere este extinderea incendiilor de pe domeniile agricole și nici de cum activitățile de agrement ce implică aprinderea unui foc.
Ceea ce propunem noi în cazul acestei probleme, nu este interzicerea „focului de agrement” ci informarea celor ce doresc să facă focul printr-o manieră ușor de înțeles, nu ca în cazul legii picnicului, pentru publicul larg, pentru a înțelege riscurile la care se pot supune și măsuri pentru a preveni aceste riscuri.
Sursa informațiilor statistice este: aici
Unde pot să fac focul cu soba rachetă EcoZoom VERDE?
Răspunsul este simplu, poți face focul în soba rachetă EcoZoom VERDE. Conform legislației, focul deschis este acel foc care nu arde într-o cameră de ardere. Focul din soba rachetă EcoZoom VERDE nu poate fi categorisit ca foc deschis deoarece aceasta este prevăzută cu o cameră de ardere izolată cu fibră ceramică. În același timp, soba rachetă EcoZoom VERDE degajă căldură unidirecțional. Atât lateralele, cât și fundul sobei nu se vor încinge. Acest fapt va reduce la minim riscul de incendiu și face soba rachetă EcoZoom VERDE să fie utilizabilă în orice spațiu deschis. Așa că poți lua soba rachetă EcoZoom VERDE cu tine în orice spațiu de agrement.
Soba rachetă EcoZoom VERDE are un consum redus de combustibil, poate arde orice tip de biomasă, arde complet masa lemnoasă și degajă cu 80% mai puțin fum. Toate acestea vin sub forma unei construcții robuste care este prevăzută cu izolație profesională, dar și portabilă în același timp.
Cu dimensiuni de 30x30x30 cm și cu mânere de metal cu grip de lemn, soba rachetă EcoZoom VERDE poate fi transportată oriunde vrei să te bucuri de experiența unui foc pe lemne. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată
10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM
Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos
Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE
Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri
13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI
EcoZoom este mai mult decât o sobă rachetă, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.