Soba rachetă EcoZoom VERDE, vatră portabilă sau aragaz pe lemne?

Geposted von Adrian Popa am

Pe lângă faptul că se remarcă față de celelalte produse de pe piață prin performanțele sale și prin faptul că este foarte verde, soba rachetă EcoZoom VERDE se remarcă și prin forma sa atipică pieței românești. Ei bine, forma ei ajunge să declanșeze, pe lângă o serie de glume la adresa ei, și o mică criză de identitate. Ce este soba rachetă EcoZoom VERDE cu adevărat? Merită cumpărată și dacă da, de ce? Vom vedea în articolul ce urmează


Vatra de foc


Interpretări moderne a vetrei de foc


Cu ce este diferită soba rachetă EcoZoom VERDE?


De ce este soba rachetă EcoZoom VERDE un aragaz pe lemne?


Merită cumpărată soba rachetă EcoZoom VERDE?

(sursa foto: https://www.wikiwand.com/ro/Paleolitic)


Vatra de foc


În paleolitic, paleoliticul inferior să fim mai preciși, omul reușește să stăpânească focul, fapt ce va conduce la o evolutie fără precedent a speciei. Odată cu acest foc controlat, foc folositor omului, au început să apară și vetrele de foc. Într-o perioadă contemporană cu apariția primelor unelte de piatră ( circa 700.000 - 120.000 î.hr), pe teritoriul României de astăzi sunt găsite un număr impresionant de vetre de foc, ceea ce demonstrează pentru prima dată abilitatea omului de a stăpâni focul pe acest teritoriu.


Prin vatră înțelegem construirea unui șemineu în mod deliberat. Cele mai timpurii exemple sunt reprezentate de construcții din piatră care aveau rolul de a înconjura focul pentru a evita răspândirea acestuia. Ulterior, în paleoliticul superior își face apariția cuptorul de lut, acestea se disting prin creșterea temperaturii față de o vatră obișnuită, fapt ce ajută atât la prepararea hranei, încălzire dar și coacerea unor figurine de lut.


(sursa foto: https://www.researchgate.net/figure/Reconstituirea-grafica-a-cuptorului-de-ars-ceramica-de-la-Babadag-Graphic_fig3_236881387)


Evoluția vetrei nu este reprezentată doar de materialele diferite ce sunt utilizate în construcția ei, aceasta este reprezentată și de poziționarea acesteia în spațiul locuibil. Dacă inițial vorbim despre o vatră poziționată central cu scopul de a încălzi pe toți cei ce o înconjoară, ulterior putem observa o evoluție prin amplasarea acesteia langa unul dintre pereți pentru a optimiza spațiul interior. Această evoluție este determinată și de evoluția uneltelor utilizate de oameni și implicit materialele la care au acces prin intermediul uneltelor, precum lemnul de diferite esențe și prelucrarea acestuia sub diferite forme.Interpretări moderne a vetrei de foc


De la prima vatră din Paleoliticul inferior și până  în ziua de astăzi, omenirea a evoluat, a devenit specia dominantă pe Pământ, a cunoscut războaie, perioade de pace, și odată cu evoluția speciei umane a evoluat și vatra de foc.  De la mici sobe din casele țărănești la marile șeminee din palatele medievale sau de la focul de campanie până la marile cuptoare de după revoluția industrială, vatra a cunoscut diverse forme, printre care am dori să amintim:


- Prințul Rupert al Rinului a adăugat un grătar ce avea funcțiile de odihnire a focului si de calmare a tirajului. Grătarul se ridica astfel încât aerul sa lucreze pe sub materialul incandescent. Acest lucru a contribuit la reducerea emisiei de fum.


– Benjamin Franklin a inventat soba Franklin. Soba Franklin a fost proiectată să fie din fontă și poziționată în centrul camerei pentru  producerea de mai multă căldură în sistem radial. A prelungit de asemenea calea de circulare a fumului cald , eficientizând la maxim încălzirea camerei . Metoda permitea, prin adaptări si tuburi de aer recuperatoare de căldura, încălzirea mai multor camere în mod natural și fără costuri suplimentare .


-Sir Benjamin Thompson reinventează conceptul de șemineu, acesta desenează un șemineu înalt, puțin  adânc pentru a reflecta în mod eficient căldura, cu toba refractata, care a raționalizat și s-a dovedit excelentă în eliminarea fumului. Acest raport de calcul a permis ca șemineul sa fie încorporat în peretele de casa.. Acest design a durat și a primit îmbunătățiri până în sec al 19-lea .

 
Cu ce este diferită soba rachetă EcoZoom VERDE?


Soba rachetă EcoZoom VERDE se diferențiază înainte de toate prin performanțele sale: ardere curată, consum redus de combustibil, emisii reduse de CO2 și nu în ultimul rând independență energetică față de orice rețea de gaz natural sau combustibili fosili.  Mai mult decât atât, prin dimensiunile ei (30x30x30cm) soba rachetă EcoZoom VERDE este o sobă rachetă portabilă, iar datorită mânerelor sale metalice cu grip de lemn, aceasta poate fi transportată oriunde dorești să te bucuri de experiența unui foc.


Pentru a vedea mai multe detalii despre construcția sobei rachetă EcoZoom VERDE, vedeți articolul: DESIGNUL UNEI SOBE RACHETĂ PENTRU GĂTIT - 10 REGULI SIMPLEDe ce este soba rachetă EcoZoom VERDE un aragaz pe lemne?

Știm, de multe ori ne-a fost atrasă atenția că soba rachetă EcoZoom VERDE nu poate fi un aragaz pentru că nu se alimentează cu gaz natural. Ei bine, haideți să vedem ce înseamnă cu adevărat termenul de aragaz și la ce se referă acesta:


Vom observa că termenul de aragaz, vine dintr-o denumire comercială ca în cazul cuvintelor adidași, xerox, joben etc. Pe scurt, vorbim despre o denumire comercială, o marcă ce de obicei monopolizează (pe scurtă sau lungă durată) piața unor anumite bunuri sau servicii. În cazul aragazului ar fi 2 ipoteze, cuvântul fie provine de la inițialele Asociației Româno-americane de distribuire a gazului (A.R.A Gaz). fie de la compania Astra Română (A.R Gaz). 


În orice caz, termenul de aragaz semnifică o mașină de gătit care este asociată cu unul dintre primii distribuitori de gaz de pe teritoriul românesc. Ei bine, soba rachetă EcoZoom VERDE se încadrează cu brio la capitolul mașină de gătit. Mai mult decât atât, poate părea greu de crezut, dar soba rachetă EcoZoom VERDE în procesul de combustie, arde gaz. E adevărat, nu gaz de la A.R.A sau A.R, dar ce aragaz din zilele noastre mai funcționează cu gaz de la acești doi distribuitori? De fapt, soba rachetă EcoZoom VERDE arde gazul captiv în lemne, și o face în cel mai eficient mod cu putință. 


Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos 


Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE


Merită cumpărată soba rachetă EcoZoom VERDE?


Chiar dacă este mică, verde și cu un design cel puțin aparte față de restul pieței, noi considerăm că EcoZoom VERDE este alegerea perfectă în cazul sobelor rachetă din România. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată

 

10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM

 

Pentru mai multe detalii despre unde puteți face focul și ce trebuie să aveți în vedere din punct de vedere legal, vă invităm să consultați articolul de mai jos:

 

Legea picnicului pe înțelesul tuturor

Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri: 


13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI


EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.

0 Kommentare

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen