Focul este un element definitoriu atât pentru viața noastră de zi cu zi, cât și pentru existența noastră ca specie, deoarece întreaga noastră evoluție este strâns legată de descoperirea și utilizarea focului. În articolul ce urmează vom trece prin subiectele de mai jos, vom vedea ce este focul și cum reușește soba rachetă EcoZoom VERDE să îl reinventeze.
Ce este focul?
Materie sau iluzie senzorială?
Să fie lumină!
Focul în folclorul românesc
Cum reinventează soba rachetă EcoZoom VERDE focul?
Ce este focul?
Amintește-ți de un foc de tabără, chiar dacă stai la distanță de el, poți să îi simți căldura, poti simți mirosul de fum (chiar și a doua zi pe haine) și auzi trosnitul satisfăcător al lemnului care arde în fața ochilor tăi. Cu cât te apropii mai mult poți simți o senzație de usturime în ochi și înțepături la nivelul nasului. Spectacolul flăcărilor este unul de-a dreptul halucinant și cu greu te desparți de ele. Totuși la ce te uiți de fapt? Clar flăcările nu sunt nici lichide, nici solide, ai putea chiar să le atingi să verifici acest lucru, sau ai putea să ne crezi pe cuvânt.
Am putea face greșeala de a afirma că flăcările ar fi un gaz dar gazul poate exista in aceeași stare nedefinit, în timp ce focul se stinge la un moment dat. O a 4-a formă de agregare, anume plasmă, în care focul nu se poate încadra deoarece focul din materialul lemnos ajunge la cateva sute de grade, mult sub limita inferioară de temperatură a plasmei și nu în ultimul rând, plasma nu există în forme stabile pe pământ.
Materie sau iluzie senzorială?
(sursa foto: google search)
Dacă focul nu se încadrează în niciuna dintre stările de agregare, ce este cu adevărat? Putem ajunge la concluzia că focul nu este de fapt materie. Focul este experiența noastră senzorială asupra unei reacții chimice și anume combustia. Ceea ce ne induce în eroare în privința focului este faptul că este o experiență senzorială complexă, implică mai multe simțuri în același timp, această experiență intensă ne-ar face să presupunem că focul este o materie fizică.
Această experiență senzorială complexă este generată de combustie, aceasta folosind combustibil căldură și oxigen. În cazul focului de tabără despre care vorbeam mai devreme, în momentul în care buștenii ating temperatura de ardere, pereții celulelor se descompun și eliberează zahăr și alte molecule în aer. Aceste molecule reacționează ulterior cu oxigenul din aer și crează dioxid de carbon și apă. Trosnetul lemnelor pe care îl auzim este generat de apa captivă în fibra lemnoasă care se evaporă, se extinde și rupe lemnul în jurul ei.
Forma efilată a flăcărilor este datorată gravitației, în momentul în care crește temperatura focului, dioxidul de carbon și vaporii de apă se dilată și se ridică sub forma unei coloane. Dacă ar fi să vorbim despre foc într-un mediu lipsit de gravitație, flăcările ar avea o formă cu totul diferită.

(sursa foto: google search)
Să fie lumină!
Lumina generată de combustie este emisă de moleculele care sunt încălzite, iar culoarea luminii diferă de temperatura moleculelor. În cazul arderilor cu temperaturi ridicate, lumina este albă sau albastră. În funcție de tipul moleculelor, culoarea luminii poate varia. De exemplu, în cazul focului de tabără, lumina galben roșiatică este datorată moleculelor de carbon ce se adună în formațiuni de funingine ce se ridică în flacără. Astfel focul reușește să ducă omenirea unde nu mai fusese până atunci, în întuneric.
Pe lângă lumină, focul produce căldură când arde. Aceasta fiind poate și cea mai importantă caracteristică a sa, caracteristică ce a impresionat și a contribuit la evoluția speciei umane până în punctul pe care îl cunoaștem astăzi. Această căldură susține flăcările și păstrează combustibilul peste pragul de ardere. În cele din urmă, focul rămâne fie fără combustibil, fie fără oxigen iar flăcările dispar ca și cum nu ar fi existat niciodată.
Focul în folclorul românesc
După cum am amintit de mai multe ori, focul este un element definitoriu pentru evoluția noastră ca specie. Dacă exemplele referitoare la evoluție sunt lesne de înțeles, ia-ți un moment de cugetare și gândește-te la obiectele care te înconjoară și încearcă să le găsești pe cele ce au fost făcute fără utilizarea focului.
Dacă civilizațiile antice ridicau focul la statut de divinitate, sau pedeapsa divinități ori ca mod de eliberare a vieții trupești, românii dau în general două semnificații focului: focul bun și cel rău.
Pe de o parte focul bun este cel domestic, util omului tratat precum o ființă vie. Acesta nu trebuie desconsiderat, ci respectat, nu trebuie blestemat, bătut, scuipat sau aruncat afară din casă. Pe de altă parte, avem focul rău, neîmblânzit și distrugător, trimis ca o pedeapsă din partea divinității. Pentru a evita mânia divinității, trebuie respectate zilele sfinților creștini exponenți ai focului precum Sfântul Ilie sau Sfântul Foca, dar nu în ultimul rând trebuie protejate și o serie de păsări (rândunici, berze sau cocori), care în credința populară ar fi aducătoare de incendii dacă sunt omorâte sau le este distrus cuibul.
10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM
Cum reinventează soba rachetă EcoZoom VERDE focul?
Până în momentul de față focul a cunoscut o varietate de forme, de la focul din vatră, la cuptoare industriale și până la focul din brichetele pe care le ținem în buzunar. Să reinventezi focul nu a fost mereu un proces ce a cerut creativitate, inspirație, muncă și profesionalism (a se vedea bricheta BIC, arzătorul Primus sau motorul Diesel).
Noi considerăm că soba rachetă EcoZoom VERDE se încadrează cu succes prin simplul motiv ca aduce arderea curată (specifică mașinilor de gătit pe gaz) la un preț mult mai accesibil, atât din din perspectiva aparatului de gătit, cât și a combustibilului. Mai mult decât atât utilizatorii sobei rachetă EcoZoom VERDE se bucură de o independență energetică față de orice rețea de gaz sau combustibili fosili.
Pentru mai multe detalii despre unde puteți face focul și ce trebuie să aveți în vedere din punct de vedere legal, vă invităm să consultați articolul de mai jos:
Legea picnicului pe înțelesul tuturor
Pentru mai multe detalii despre cum soba rachetă EcoZoom VERDE reinventează focul, vă invităm să consultați articolul de mai jos:
DESIGNUL UNEI SOBE RACHETĂ PENTRU GĂTIT - 10 REGULI SIMPLE
Dacă deja ești fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE îți recomandăm să citești:
13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI
EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.