În articolele precedente am tot vorbit despre biomasă. Este adevărat că soba rachetă EcoZoom VERDE poate arde cu succes și într-un mod eficient biomasa, dar mai este o categorie de biomasă pe care vă recomandăm să nu o ardeți în arzătorul vostru eficient. Aici ne referim la deșeurile menajere organice, de la cojile de cartofi până la legumele ce s-au alterat în frigider așteptând să ajungă supă. Vă invităm să descoperiți în articolul de mai jos încă o manieră de a valorifica biomasa în loc să o aruncați la gunoi, compostarea:
De ce să compostezi?
Metode de compostare
Problemele ce pot apărea pe timpul compostării și soluții pentru acestea
Soba rachetă EcoZoom VERDE
De ce să compostezi?
Fie că te afli acasă sau la birou, producerea deșeurilor organice este inevitabilă. Chiar dacă ți-ai făcut o cafea, ți-ai preparat singur prânzul sau ai decis să faci o comandă de mâncare de la un restaurant, deșeurile reprezintă o realitate pe care nu o putem nega. Deșeurile apar, nu putem schimba acest lucru, dar putem influența cantitatea de deșeuri rezultată din activitatea noastră de zi cu zi și cu atât mai mult, putem decide cum sunt gestionate acestea.
Dacă este să vorbim despre deșeurile organice ai în linii mari cam 3 opțiuni. Ori îl arunci la gunoi, la orice pubelă, de unde va ajunge cel mai probabil pe platformele de gunoi de la marginile orașului. Acolo deșeurile organice biodegradabile fermentează și reprezintă sursa principală a emisiilor de metan, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră. A doua opțiune ar fi să le arunci într-un container separat dedicat special deșeurilor menajere.
Dacă faci asta deja, te felicităm, ai reușit să îți asumi unul dintre pașii importanți spre un stil de viață sustenabil. Ei bine, chiar dacă tu ai reușit să îți asumi acest stil de viață, cea mai mare parte a autorităților din țară nu și-au asumat acest lucru. Sunt unele localități în care există acest sistem de colectare selectivă, însă există și cazuri în care chiar dacă culoarea pubelelor diferă, acestea ajung în aceeași mașină de gunoi și implicit la aceeași groapă de gunoi, iar scenariul din primul caz se repetă.
Un caz aparte l-am întâlnit însă la o platformă de colectare a deșeurilor din apropierea orașului Sibiu în anul 2018. Vorbim despre o platformă modernă, construită cu bani europeni în care se realizează inclusiv compost iar oamenii sunt invitați să vină să preia acest compost pentru grădinile sau terenurile lor agricole. Problema este că nu vine nimeni pentru acel compost din simplul motiv că este plin de bucăți de plastic și nimeni nu vrea pungi de plastic în grădină sau oriunde în apropierea plantelor.
Prea puțin este important cum a ajuns plasticul acolo, important este că autoritățile decid să continue procesul de compostare în continuare. De ce? Nu știm. Clar este că nu vorbim despre compostarea deșeurilor dintr-o gospodărie ci a deșeurilor din aproape un județ întreg, deci este un proces costisitor ce implică utilaje industriale, consum de carburant și alte elemente ce bineînțeles nu sunt prietenoase cu mediu. Pe scurt, pe acea platformă de gunoi se lucrează de zor la fabricarea unui alt deșeu pe care nu-l vrea nimeni.
O a treia opțiune, mai precis cea despre care vorbim astăzi, este să compostezi singur deșeurile organice din gospodăria ta. Compostarea este cea mai sustenabilă opțiune de gestionare a deșeurilor organice. Va lua puțin timp și disciplină, dar dacă deja ai început să colectezi selectiv, compostarea deșeurilor din propria locuință îți va garanta că efortul tău de a separa deșeurile va avea o finalitate concretă și nu va mai fi lăsat pe mâna autorităților, de cele mai multe ori incompetente.
Metode de compostare
Înainte de a alege o metodă de compostare, trebuie bineînțeles să sortezi deșeurile organice ce vor intra în compost. Chiar dacă poate părea puțin pretențios la început, dacă aveți grijă ca următoarele deșeuri să nu intre în compost, șansele de reușită vor fi destul de mari în cazul oricărei metode de compostare veți alege. Deșeurile precum uleiul ars sau prăjit, citricele, rășinoase, metal, plastic, cenușă, mucuri de țigară, orice produs de origine animală, resturile vegetale tratate cu pesticide, bucățile de lemn lăcuite sau vopsite, nuci și frunze de nuc, plante cu floare sau semințe, resturi de dovlecei sau plante invazive, nu au ce să caute în compost. În același timp există și o categorie de deșeuri ce pot intra în compost dar în cantități mici precum gazonul verde, rumegușul, șervețelele și prosoapele de hârtie sau pâinea.
În funcție de spațiul în care locuiți și nevoile dumneavoastră, vă invităm să alegeți una dintre metodele de compostare de mai jos:
Compostarea fierbinte(aerobă)
Poate cea mai rapidă metodă de realizare a compostului, compostarea fierbinte are nevoie de cantități mari de aer și vă recomandăm să o realizați într-un spațiu exterior. Este indicată pentru un volum ridicat de compost și terenuri de peste 50 m2. Această metodă se bazează pe deșeurile bogate în azot precum iarba și alte materiale organice verzi ce dezvoltă bacterii ce vor genera temperaturi de peste 70 grade Celsius, de unde și numele de compostare fierbinte.

Această metodă de compostare reușește să elimine semințele buruienelor și a germenilor patogeni datorită temperaturii ridicate, dar necesită o atenție sporită, trebuie întors o dată la 48 de ore pentru a permite circularea aerului și implicit menținerea temperaturii.
Compostarea rece (anaerobă)
Avantajul acestei metode de compostare este lipsa de mentenanță, în schimb procesul de compostare este mult mai lent, poate ajunge până la 2 ani. Deșeurile organice se compactează și nu permit circulația aerului, ceea ce conduce la microorganisme ce se vor ocupa de compostare.

Compostul poate fi așezat direct pe sol sau într-un cadru de lemn. În ambele cazuri recomandăm să alegeți un loc umbrit pentru a evita uscarea rapidă a compostului, să evitați rășinoasele datorită acidității crescute, iar în cazul în care alegeți un cadru de lemn, vă recomandăm să aplicați anual un strat de lac protector. În același timp evitați introducerea de buruieni sau a plantelor cu semințe în compostarea rece deoarece aceasta nu va degaja căldura necesară pentru distrugerea acestora.
infografice realizate de Asociația Ecovisio
Vermicompostul
Vermicompostarea este o metodă mult mai facilă pentru cantități mici de compost și poate fi realizată chiar și în apartament. Compostul rezultat îl puteți folosi pentru a îmbogăți pământul florilor din casa dumneavoastră. Pe lângă râme, alte bacterii fungi și insecte contribuie la procesul de compostare. Aceste micro și macro organisme dezintegrează materia organică cu care se hrănesc.

Râmele pot consuma zilnic o cantitate de hrană echivalentă cu jumătate din greutatea lor. De exemplu, 400 grame de râme pot consuma zilnic 200 grame de deșeuri. În același timp vasul pentru vermicompost ar trebui să aibă o înălțime între 20 și 30 cm în funcție de cantitatea de deșeuri. Un vas prea adânc poate genera un miros neplăcut iar un vas prea puțin adânc poate fi neîncăpător pentru vermicompost. În același timp, vasul pentru vermicompost trebuie prevăzut cu găuri pe fund pentru a permite aerisirea și drenajul. Pentru un vas de 30 cm2 recomandăm aproximativ 10 găuri. Vasul cu vermicompost trebuie așezat pe un suport ce permite drenarea lichidului rezultat ce poate fi folosit și acesta ca îngrășământ.
Problemele ce pot apărea pe timpul compostării și soluții pentru acestea
Dacă este pentru prima dată când te decizi să compostezi, trebuie să te avertizăm că de-a lungul procesului pot apărea probleme ușor de remediat sau probleme care necesită să reiei procesul de la capăt. Nu vrem să te speriem, dacă nu îți iese din prima mai încearcă, sigur îți va ieși până la urmă.
Mai jos o serie de probleme și soluțiile pentru acestea:
Dacă compostul emană mirosuri neplăcute (amoniac sau miros de ouă clocite), înseamnă că acesta conține prea multe deșeuri bogate în azot și este prea umend. Pentru a remedia problema, adăugați deșeuri seci, bogate în carbon și amestecați-le în întreg corpul compostului.
Dacă compostul ajunge să fie un amestec păstos și compact înseamnă că amestecul de compost are prea multă umezeală sau nu are suficient aer, amestecați deșeurile, lăsați-le să se usuce și adăugați deșeuri seci sau rumeguș.
Dacă deasupra compostului roiesc musculițe, înseamnă că sunt coji de fructe și resturi proaspete la suprafață. Pentru a remedia problema amestecați compostul și adăugați pământ deasupra acestuia.
Dacă compostul se descompune prea greu, bucățile de deșeuri s-ar putea să fie prea mari. Încercați să amestecați compostul mai des și să mărunțiți bucățile prea mari.
Dacă în interiorul compostului se regăsesc insecte și viermi albi, nu este nicio problemă, acestea vor facilita procesul de compostare.
Soba rachetă EcoZoom VERDE
Nu, soba rachetă EcoZoom VERDE nu te va ajuta să compostezi deșeurile organice, în schimb te va ajuta să gătești legumele crescute cu compost sau pe cele din a căror resturi vei face compostul. Mai mult decât atât, soba rachetă EcoZoom VERDE te va ajuta să valorifici și biomasa ce nu poate fi compostabilă, în special resturile lemnoase, fie ele și de rășinoase, dar nu numai. Soba rachetă va arde biomasa în cel mai eficient mod cu putință pentru ca tu să te bucuri de o masă fierbinte alături de cei dragi fără sa ai grija lemnelor sau cărbunilor de foc.
Soba rachetă EcoZoom VERDE are un consum redus de combustibil, poate arde orice tip de biomasă, arde complet masa lemnoasă și degajă cu 80% mai puțin fum. Toate acestea vin sub forma unei construcții robuste care este prevăzută cu izolație profesională, dar și portabilă în același timp.
Cu dimensiuni de 30x30x30 cm și cu mânere de metal cu grip de lemn, soba rachetă EcoZoom VERDE poate fi transportată oriunde vrei să te bucuri de experiența unui foc pe lemne. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată
10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM
Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos
Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE
Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștri
13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI
Pentru mai multe tehnici de foc deschis pe lemne, îți recomandăm articolul de mai jos
Soba rachetă EcoZoom VERDE și alte tipuri de foc în natură
EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.