După cum am amintit de mai multe ori, soba rachetă EcoZoom VERDE arde orice tip de biomasă. De la lemne de esență tare până la vreascuri și de la conuri de brad până la știuleți de porumb, soba rachetă EcoZoom VERDE se va descurca cu orice tip de biomasă și o va arde în cel mai eficient mod posibil. În articolele ce urmează vă vom prezenta mai multe tipuri de combustibili solizi folosiți pentru diverse tipuri de foc în funcție de nevoia pe care trebuie să o satisfacă:
Focul de lemne
Focul cu brichete
Focul cu peleți
Focul cu combustibili fosili
Focul cu tizic

(sursa foto: google search)
Focul de lemne
Folosit încă din cele mai vechi timpuri, lemnul este un combustibil cu care suntem familiarizați deoarece se poate potrivi pentru orice fel de ocazie. Dacă vrei să gătești, să te încălzești sau pur și simplu să te bucuri de magia unui foc, focul pe lemne nu te va dezamăgi. Mai mult decât atât, lemnul, indiferent de esența sa, este un combustibil perfect pentru soba rachetă EcoZoom VERDE și datorită consumului scăzut de combustibil, nu îți va fi greu să găsești suficiente lemne pentru soba rachetă EcoZoom VERDE dacă ieși cu ea în natură.
În comparație cu soba rachetă EcoZoom VERDE, umiditatea materialului lemnos poate fi o problemă pentru alte tipuri de arzătoare sau pentru diverse tehnici de foc deschis. Pentru majoritatea șemineelor și sobelor conținutul de umiditate ar trebui să fie de cel mult 20%, ceea ce înseamnă uscarea în condiții optime a lemnului pentru 12 sau 24 de luni.
Pentru mai multe tehnici de foc deschis pe lemne, îți recomandăm articolul de mai jos
Soba rachetă EcoZoom VERDE și alte tipuri de foc în natură

(sursa foto: google search)
Brichete
Brichetele de rumeguş sunt produse din aşchii de lemn netratat, aşchii de lemn rindeluit şi rumeguş. Pentru a le produce se aplică presiune ridicată şi uneori se adaugă amidon (stearină, melasă etc.) ca liant. În funcţie de metoda de producţie şi de materia primă utilizată, calitatea brichetelor de rumeguş poate varia foarte mult.
Folosiți în general pentru încălzire, Brichetele din rumegus generează de 2-3 mai multa caldura decat lemnul, eliminand o cantitate minima de dioxid de carbon. Sacii cu brichete din rumegus ocupa mai putin spatiu decat o cantitate de cativa metri cubi de lemn.
Puteți vedea mai jos comparația puterii calorice dintre lemnul uscat/ lemnul ud și brichete de rumeguș
Arderea unui kilogram de lemn, cu un conținut de apa de 12-20%, determina o putere calorică de aproximativ 4 kWh/kg;
Arderea unui kilogram de lemn, cu un conținut de apa de aproximativ 50%, determina o putere calorică de doar 2 kWh/kg;
Arderea unui kilogram de brichete din rumegus determina o putere calorică de aproximativ 4.6 - 5.6 KW.
În același timp, în cazul centralelor de încălzire pe combustibil lemnos, brichetele din rumeguș ard cu un conținut redus de cenușă raportat la volumul de combustibil utilizat, ceea ce reprezintă un avantaj datorită facilitării curățării camerei de ardere.
Nu în ultimul rând, un alt avantaj al utilizării brichetelor este eliminarea unei cantități reduse de fum ceea ce duce la micșorarea riscului de înfundare a hornului.

(sursa foto: google search)
Peleții de rumeguș
Peleţii din rumeguş sunt beţigaşe cilindrice fabricate din deşeuri lemnoase uscate, naturale (rumeguş, aşchii de lemn rindeluit şi reziduuri forestiere). Pentru a le produce se aplică presiune ridicată şi uneori se adaugă amidon (stearină, melasă etc.) ca liant. Acestea au lungimea cuprinsă între 10 şi 30 mm şi un diametru de 6 până la 8 mm.
Peleţii din rumeguş au o putere calorifică mai mare decât lemnul de foc, arzând cu flacără scurtă. Trebuie să fiţi atenți la transportarea şi depozitarea sacilor de peleţi. Sacii trebuie transportaţi cu grijă, pentru a evita praful şi abraziunea, şi trebuie depozitaţi într-un loc uscat.

(sursa foto: google search)
Focul pe cărbune
Cărbunele dur este disponibil la calităţi şi tipuri diferite. Ca regulă de bază, recomandăm utilizarea drept combustibil de uz casnic doar a produselor cu conţinut scăzut de sulf (< 1%) şi de cenuşă. În funcţie de granulaţie, cărbunele de uz casnic este furnizat drept cărbune mărunt (5 - 25 mm), cărbune tip ouşor (25 - 90 mm) sau sub formă de bolovan (70 - 200 mm). Puterea calorifică variază între 22 şi 32 MJ/kg (antracit), în funcţie de tip. În plus, retailerii de specialitate au în sortiment brichete de cărbune dur (Extrazit, Ancit) şi cocs din cărbune dur.
Recomandăm să utilizați cărbunele dur doar cu echipamente ce sunt compatibile cu acest tip de combustibil. Din cauza punctului de aprindere foarte ridicat, este necesară o căldură inițială foarte mare pentru a asigura arderea curată a combustibilului. A nu se uita că cel mai mare dezavantaj al arderii de cărbune este emisia cea mai mare de co2 dintre toate celelalte tipuri de combustibil.
Să nu uităm de marele smog din 1952 din Londra ce a cauzat câteva mii de decese. Acesta a fost cauzat de combustibilul pe care îl utiliza populația pentru a se încălzi, respectiv cărbunele, și o serie de fenomene meteorologice nefavorabile
(sursa foto: google search)
Focul cu bălegar sau tizic
Fie că vorbim despre „turte” din bălegar amestecate cu paie și lăsate la soare să se usuce, sau chiar de peleți făcuți din amestec de resturi vegetale și bălegar, focul cu gunoi de grajd a existat din cele mai vechi timpuri și reprezintă o alternativă la încălzirea pe lemne, cărbune sau gaz. În română poartă numele de tizic, iar acest tip de combustibil este folosit în regiuni întinse din Asia, nordul Africii și a fost folosit chiar și de primii coloniști americani.
Avantajul principal al acestui tip de combustibil este evident prețul, dacă ai o fermă de animale, ajungi să nu plătești aproape nimic pentru încălzirea pe timpul iernii. Dezavantajul principal ar fi mirosul și emisiile de fum, în cazul comunităților numeroase din India, se poate vedea diferența clară a calității aerului între focul pe lemne și cel cu tizic.
(sursa foto: google search)
De ce soba rachetă EcoZoom VERDE?
Mai sus am prezentat o serie de combustibili folosiți în special pentru încălzire, dacă doriți cea mai eficientă metodă de gătit pe lemne, sau biomasă, vă recomandăm soba rachetă EcoZoom VERDE.
Soba rachetă EcoZoom VERDE are un consum redus de combustibil, poate arde orice tip de biomasă, arde complet masa lemnoasă, nu degajă fum etc. Toate acestea vin sub forma unei construcții robuste care este prevăzută cu izolație profesională, dar și portabilă în același timp.
Cu dimensiuni de 30x30x30 cm și cu mânere de metal cu grip de lemn, soba rachetă EcoZoom VERDE poate fi transportată oriunde vrei să te bucuri de experiența unui foc pe lemne. Mai jos îți prezentăm 10 motive pentru care soba rachetă EcoZoom VERDE merită cumpărată
10 motive să îți cumperi chiar acum o sobă rachetă pentru gătit pe lemne ECOZOOM
Pentru mai multe detalii despre foc, ardere și cum funcționează soba rachetă EcoZoom VERDE, vă invităm să consultați articolul de mai jos
Despre foc, cenușă și soba rachetă EcoZoom VERDE
Pentru mai multe detalii despre unde puteți face focul și ce trebuie să aveți în vedere din punct de vedere legal, vă invităm să consultați articolul de mai jos:
Legea picnicului pe înțelesul tuturor
Dacă ești deja fericitul posesor al unei sobe rachetă EcoZoom VERDE sau aștepți să ajungă curierul cu comanda ta, citește mai jos 13 sfaturi culese de la clienții noștrii
13 SFATURI ADUNATE DE LA CLIENȚII NOȘTRI
EcoZoom este mai mult decât un arzător eficient, un lifestyle sau un mod de a-ți petrece timpul liber, este o mișcare globală. Suntem bucuroși sa o aducem mai aproape de tine.